Feestmenu

Feestmenu

Een feestelijk 3 gangen menu.

Deze gerechten zijn op maat van de ware Bourgondier, voor je tante of nonkel op dieet met diabetes of hart-en vaatziekten. Deze feestmaaltijd is zelfs voor mensen met een gluten- en zuivel intolerantie. Uiteraard ook voor jou, jij die er van houdt om lekker, gezond en evenwichtig te genieten van leven.

Gerookte makreel op fris bedje

Ingrediënten 4 personen:

 • 1 middelgrote koolrabi/ of 2 voorgekookte rode biet
 • 1 granny Smith of ander zure appel,
 • 1 kl umesu of ½ kl zeezout
 • verse koriander of bislook

Bereiding: Rasp de koolrabi of rode biet en rasp de geschilde appel. Meng beiden. Voeg er 1 kl umepasta of zeezout aan toe en meng/ kneed dit doorheen de groenten. Doe in een pickelpersje en zet 1 uur onder druk. Giet het vrijgekomen vocht af. Serveer de groenten/ appel mengeling op een bord en leg hierop een stukje gerookte makreel. Garneer met verse koreander of bislook.

De groenten kan je ook de dag voor het feest klaar maken. Je laat alles één of twee uur fermenteren op kamertemperatuur, het vocht afgieten en de groenten bewaren in de ijskast om ze een uurtje voor je gasten komen te serveren op bordjes.

Mexicaanse Kip met chocoladesaus!

Ingrediënten 6 personen:

 • 1 kg kipfilet of een volledige kip
 • 10g boter of olijfolie
 • 2 grote uien, fijngehakt
 • 3 wortelen, fijngesneden
 • 2 selderstengels, fijngesneden
 • 1 kruidentuiltje, tijm, laurier, peterselie

Voor de saus :

 • 1 blokje biologische kippenbouillon
 • 75 g chocolade parels fondant/ 70% chocolade
 • 1 rode paprika
 • ½ – 1 tl cayenne of chili
 • 3 tomaten of 1 doosje biologische tomatenblokjes
 • 50g sesam zaadjes + 20g om te garneren
 • 50g rozijnen
 • 100g amandelschilfers
 • 3 teentjes knoflook, gepeld
 • 1 tl komijn
 • Kruidnagel
 • peper en zout

 Bereiding: 

Voor het maken van de saus: reinig de groenten. Maak een ½ l kippenbouillon met het bouillonblokje. Fruit de 2 grote, fijngesneden uien, fijngesneden wortelen en selder in de boter. Voeg de ½ l bouillon erbij en laat het geheel samen met het kruidentuiltje 25 minuten koken.

Snij de tomaten en paprika in stukken van ongeveer 1 cm. Zet een pot op het vuur en kook daarin deze groenten op een zacht vuur gedurende 15 min met de fijngesnipperde look en de kruiden. Mix de tomaten, de paprika en alle andere ingrediënten, behalve de chocolade. Voeg er de gezeefde bouillon, sesam zaadjes en rozijnen aan toe. Laat dit tot de helft inkoken. Voeg al roerend de in stukken gebroken chocolade toe. Hou het geheel warm zonder het te laten koken.

Snij de kip (filet) in stukken (billen, vleugels, borststukken) en zet ze opzij. Grill de stukken kip of bak de kippenfilet blokjes. Schik ze op het bord en giet de saus over de stukken kip en garneer met sesamzaadjes. Serveer dit met knolselder blokjes en eventueel wat quinoa.

Knolselderblokjes

Ingrediënten 4 personen

 • 1 knolselder
 • 2 teentjes knoflook,
 • bosje verse tijm en 1 el gedroogde oregano
 • snuifje zeezout

Bereidingswijze:  Verhit de olie, voeg knoflook, zeezout, tijmblaadje en oregano toe en fruit deze een paar minuten op een zacht vuurtje aan.Schil de knolselder en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm ze toe en bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur, laat ze daarna nog even garen op een zacht vuur. Dit is een heerlijk bijgerecht bij de mexicaanse kip.

Je kan dit alles van tevoren klaar maken, en opwarmen in de oven als je gasten gearriveerd zijn.

Chocolademousse

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 250 g frambozen geplet, verse of diepvries (ontdooid)
 • 150 g chocolade + 70 % gesmolten au bain marie
 • 4 eieren, waarvan je dooier en eiwit scheidt
 • optie voor de zoete bekjes, 1 à 2 el honing
 • snuifje zout

Bereiding: Klop het eiwit stijf, ondertussen smelt je de chocolade au bain marie. Plet de frambozen en een mengkom. Meng de eidooiers, snuifje zout, (eventueel honing) met de gesmolten chocolade. Doe dit heel snel bij de geplette frambozen, want de chocolade en eidooiers vormen een sterk binding. Door snel met de frambozen te mengen bekom je de ideale consistentie. Vervolgens meng je schep voor het stijve eiwit. Dit dessert kan je de dag voor het feest reeds maken.

 

Deel deze post