Emo-eten, je geraakt er vanaf door zoet te combineren de overige 4 smaken!

Emo-eten, je geraakt er vanaf door zoet te combineren de overige 4 smaken!

Meer smaak toevoegen: bitter, zuur, scherp en zout! De westerse samenleving kampt met een collectieve suikerverslaving. Zoet is een smaak die de hele dag door in balans dient te zijn met de vijf smaken, zoet, zuur, zout, bitter en scherp of umami. Een maaltijd waar al deze smaken in voorkomen, zal voor veel meer verzadiging zorgen. Door hier rekening mee te houden, zal je automatisch minder tot geen snelle suikers meer consumeren.

Zoet en zout zijn twee smaken die typisch overmatig gebruikt worden, waardoor onze smaakpapillen verdoofd worden. Ze leiden vaak tot verslavend gedrag, het sluipt in ons leven en we zijn ons er vaak niet van bewust. De hoogte van de energiepieken doen ons weer even heel goed voelen, waarna de energiedip volgt. Waarom is pure chocolade, met meer dan 70 % cacao, dan zo een goed tussendoortje? Heel simpel: het bittere van de chocolade zorgt voor een snellere verzadiging; het zoet in dit soort chocolade zit mooi verpakt, waardoor het niet overheerst; en de vetten die in de chocolade aanwezig zijn, ondersteunen niet alleen je behoefte aan vetzuren, ze bevorderen ook je verzadiging.

Tijd voor wat herhaling en aanvulling over de vijf smaken. De tong, een belangrijk zintuig, bevat smaakreceptoren die maken dat we verschillende smaken gewaarworden. Die receptoren sturen signalen naar onze hersenen. Deze informatie wordt verwerkt in het smaakcentrum in de hersenen. Smaak is een perceptie, want ieder individu ervaart een smaak op zijn manier. Smaak verbindt zich in de hersenen met je emoties en gevoelens, zoals gezelligheid of plezier, of minder leuke emoties wanneer eten een strijd is of iets dat je niet lust. De umami of scherpe smaak is een smaak die een versterkende invloed uitoefent op de vier andere smaken. Waarschijnlijk is dit de reden waarom deze stof zo vaak wordt toegevoegd in kant-en-klare gerechten of in minder kwalitatieve restaurants.

Nog voor je eten je maag bereikt, zijn er al signalen van deze smaken naar je hersenen gegaan. Deze smaken ervoor zorgen dat je hersenen prikkels sturen naar je spijsverteringsorganen om zich klaar te maken om het eten te verteren dat eraan komt. Zowel emo-eten vermindert, je spijsvertering verbetert, jij zal gemakkelijker je doelen bereiken voor een fit en gezond 2018!

Een stukje uit mijn nieuw boek dat in maart 2018 verschijnt!

Deel deze post