Zomerfruit voor werkgeluk?

Zomerfruit voor werkgeluk?

Werkgeluk en zomerfruit wat heeft dat nu met elkaar te maken? Heel simpel suiker is een enorme bron van stress, doordat het je bloedsuikerspiegel uit balans brengt, reageert je lichaam hierop met stress. Na een suikerboost heeft je brein steevast energie tekort waardoor je concentratie, prestaties en ja ook je humeur erop achteruit gaan. Het zal jezelf of je collega tijdens een meeting maar overkomen! Daarom bessen of het vele zomerfruit, natuurlijk zoet dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Zo kan je verantwoord snoepen en krijg je als bonus nog heel wat vitaminen. Duur zal je denken, ze zijn super gemakkelijk te telen in je tuin en lenen zich perfect om een lekker crumble mee te maken.

Frambozen, blauwe bessen of ander zomerfruit zijn heel gemakkelijk te verwerken in desserts, ontbijten en tussendoortjes. Ze zijn ook zeer eenvoudig zelf te telen in je tuin, zelfs al heb je geen moestuin of groene vingers. Je koopt in een tuincentrum jonge plantjes of misschien krijg je van je buur wel een paar scheuten, plant die en 2 jaar later heb je een weelderige frambozen of bessen plantage. Al vanaf eind juni en in juli, sommige soorten nog augustus kan je hiervan eten. Het belangrijkste is dat ze 10 keer lekkerder zijn dan degene die je koopt in de supermarkt. Niets is toch zaliger dan  vers zelf geplukt fruit te eten. Dit jaar staat mijn eerste blauwe bessenstruik in de tuin, en de eerste vruchtjes zijn aan het groeien! De frambozen struiken staan al weelderig te groeien en komen in bloei.

APPEL-FRAMBOZENCRUMBLE (gluten en zuivelvrij)

Ingrediënten 4 pers. (als snack 8 pers.)

  • 4 kleine appels
  • 200 g frambozen (vers of diepvries) (kan vervangen worden door verse blauwe bessen/ 150 g gedroogde cranberry’s
  • 75 g boter/ cocosvet
  • 200 g amandelmeel
  • 50 g  gebroken noten (wlanoten, pecanoten)
  • 50 g pompoen- of zonnebloempitten,
  • 25 g gebroken lijnzaad
  • 25 g kokosbloesemsuiker (optie)
  • snuifje kaneel

Snijd de appels in kleine blokjes en leg ze in een ovenschotel. Verdeel de frambozen er bovenop. Smelt het vet en meng met het amandelmeel, de pitten en gebroken noten. Doe er daarna de kokosbloesemsuiker en kaneel bij. Zorg ervoor dat de kruimels niet te klein worden, maar te grote brokken deeg zijn ook niet goed. Strooi het meel-boter mengsel over de appels en frambozen en druk de randen een beetje aan. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 175 °C en laat ongeveer 35 minuten bakken, totdat het fruit gaar en de crumble een beetje goudbruin is.

Crumble kan je makkelijk ook met andere fruitsoorten maken zoals bessen, of door appels te mengen met banaan of peer. Kies vooral fruit in functie van het seizoen hierdoor heb je versere producten en dus meer vitamines binnen. Ook in de noten kan je variëren, je kan bijvoorbeeld ook pecannoten, hazelnoten of walnoten fijn stampen. Of een mengeling van noten gebruiken. Ook andere pitten en zaden kunnen worden toegevoegd om de crumble extra knapperig te maken. Variatie troef.

Je kan een crumble eten als dessert maar ook ‘s ochtends als ontbijt. Je kan ook een portie van de crumble mee nemen als snack en deze koud eten.

Deel deze post