Glutenvrij wortelbrood maken voor een evenwichtige maaltijd

Glutenvrij wortelbrood maken voor een evenwichtige maaltijd

Je eigen brood kunnen maken, is een echte verademing! Je hoeft geen rekening meer te houden met de openingsuren of vakantiedagen van de bakker en je hebt altijd vers brood in huis! Bovendien kun je oneindig variëren en je creativiteit de vrije loop laten gaan. Met dit gezonde wortelbrood kun je je even laten gaan! Glutenvrij wortelbrood is niet alleen lekker bij de lunch met wat soep, een stukje geitenkaas of ander groentenbeleg. Ook als tussendoortje is het overheerlijk!

Dit glutenvrij wortelbrood bevat wel koolhydraten maar ook vetten door de eieren, noten en zaden. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een interessante glycemische index.

Voor de bereiding van je wortelbrood gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 200 g (ongeschilde) geraspte wortelen
  • 3 eieren
  • 120 g amandelmeel (of eventueel boekweitmeel)
  • 1 kl kaneel
  • 1 kl bakpoeder
  • 1 el lijnzaad
  • 4 el pompoenpitten
  • een snufje zeezout

Aan de slag met je glutenvrij wortelbrood

Start met het raspen van de ongeschilde wortels en doe ze in een kom. Voeg het amandelmeel daaraan toe. Doe het lijnzaad en de pompoenpitten mee in de kom. Tenslotte voeg je een koffielepeltje kaneel en een snufje zout toe voor de smaak. Meng al deze ingrediënten goed en smeer dit papje in een bakvorm. Je zult de structuur van de wortels nog heel goed zien.

Verwarm je oven voor op 160 à 175 °C. Bak vervolgens je bereiding gedurende 30 à 40 minuten.

Smakelijk!

Voordelen van dit recept:

  • glutenvrij
  • heeft een gunstige glycemische index, in tegenstelling tot veel andere glutenvrije broden
  • zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  • bevat groenten! (soms is het moeilijk om aan je dagelijkse portie te komen)
  • bevat veel vezels en bouwstoffen (afkomstig uit noten)
  • bevat veel mineralen (afkomstig uit pitten/zaden)
  • bevat veel vitaminen (o.a. omdat de wortels niet geschild zijn)
  • neemt niet veel tijd in beslag

Mijn tips:

  • Gebruik in dit recept ongeschilde wortels. Door het schillen van je wortels verwijder je maar liefst 80% van de vitaminen. Bovendien verstoort het verwijderen van de schil de bitter-zoetbalans van de wortel. En natuurlijk spaar je zo ook tijd uit!
  • Gebruik kaneel in recepten waarin je de zoete spaak wilt versterken. Kaneel heeft ook nog eens een bewezen positief effect op de bloedsuikerspiegel!
  • Als je zout toevoegt aan een recept voor de smaak, gebruik dan zeezout! Dit bevat alle mineralen die we nodig hebben in de juiste verhouding en is ook nog eens milder van smaak.
  • Pompoenpitten voegen niet alleen smaak toe aan een gerecht. Ze zijn ook gezond en maken je bereiding lekker knapperig.

Heb je na je maaltijd toch nog zin in iets zoets? Probeer dan mijn lekkere maar gezonde, glutenvrije cheesecake zonder zuivel uit!

Deel deze post