Zelf een glutenvrije cheesecake maken zonder zuivel!

Glutenvrije cheesecake maken zonder zuivel

Zelf een glutenvrije cheesecake maken zonder zuivel!

Een cheesecake hoeft geen caloriebom te zijn maar kan een heerlijk en verantwoord tussendoortje zijn.
In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je een glutenvrije cheesecake maakt zonder zuivel!

Voor dit recept kun je werken met twee lagen of met één laag, zoals je zelf wenst. Onderstaand recept gaat uit van de versie met twee lagen.
Let op: voor de vulling is het nodig om minstens 6 uur op voorhand cashewnoten te wellen.

STAP 1: Bodem van de glutenvrije cheesecake

Om de bodem van de cheesecake te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 325 g amandelmeel, amandelen, walnoten of hazelnoten
  • 4 el kokosvet
  • 150 g ontpitte medjouldadels
  • snufje zout

De bereiding van de bodem is eenvoudig:

Meng de noten, het kokosvet en de dadels in de blender en voeg een snufje zout toe. De structuur van het mengsel moet een beetje lijken op zanddeeg. Deze smeuïge massa doe je in een springvorm met bakpapier. Je drukt het mengsel goed aan in de vorm tot een bodem en laat de bodem van je glutenvrije cheesecake 1 uur opstijven in de koelkast.

STAP 2: Witte vulling

Voor het maken van de witte vulling gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 90 g cashewnotenRecept voor glutenvrije cheesecake - Christel Stevens
  • 110 kokosvet
  • het sap van 1 dikke citroen
  • het sap van 2 limoenen
  • 25 ml appeldiksap, honing of ahornsiroop
  • 2 g agar-agar (1 zakje) opgelost in een beetje water

Je perst de citroenen en limoenen en voegt aan dit sap 50 ml appeldiksap, honing of ahornsiroop toe. Dit mengsel breng je 5 minuten aan de kook en dan voeg je de agar-agar toe. Dit is een plantaardig geleer- en bindmiddel en een uitstekend alternatief voor gelatine. Laat het sap nog even heel zachtjes verder koken met de agar-agar en laat het dan afkoelen tot het niet meer heet is. Het mengsel is nu klaar om de vulling te binden.

Om de vulling verder klaar te maken, werk je met gewelde cashewnoten.

Hoe moet je cashewnoten wellen?

Laat de noten minstens 6u ‘weken’ in een kom met water zodat ze opzwellen. Dan worden ze zacht. Het is gemakkelijk om dit de dag voordien te doen. Dan kunnen ze gedurende de nacht lang genoeg vocht opnemen.

Deze zacht geworden cashewnoten doe je in de blender samen met het kokosvet en het sap met bindmiddel.

Als je bodem een uurtje heeft opgesteven in de koelkast, kun je dit nieuwe mengsel bovenop de bodem gieten en terug een uurtje in de koelkast zetten om op te stijven. In tussentijd kun je een tweede vulling maken.

STAP 3: Roze vulling

Voor de roze vulling ga je op dezelfde manier tewerk en zorg je voor deze ingrediënten:

  • 90 g cashewnoten
  • 110 g kokosvet
  • 125 g kersen of frambozen (vers of uit de diepvries)
  • 25 ml appeldiksap, honing of ahornsiroop
  • 1 limoen
  • 2 g agar-agar (1 zakje) opgelost in een beetje water

Als voorbereiding ga je weer eerst aan de slag met het vruchtensap:

Kook het sap van de kersen of frambozen. Daarna voeg je ook het sap van 1 limoen toe voor de smaak en het appeldiksap, de honing of ahornsiroop. Als dit sap 5 minuten heeft gekookt, ga je het opnieuw inkoken met agar-agar en een beetje laten afkoelen.

Doe de gewelde cashewnoten in de blender samen met je vruchtenmengsel, de vruchten zelf en het kokosvet. Als je bodem en eerste vulling goed genoeg zijn opgesteven, voeg je ook je tweede vulling toe aan de springvorm. Zorg ervoor dat alles zich goed verdeelt door wat te schudden. Zo krijg je een mooie, derde laag. Vervolgens zet je het geheel terug minstens een uur in de koelkast om goed op te stijven.

Je glutenvrije cheesecake is klaar! Smakelijk!

Cheesecake met één vulling

Wil je toch liever met één laag werken, dan verdubbel je de ingrediënten van één vulling:

      • 180 g cashewnoten
      • 220 kokosvet
      • het sap van 3 citroenen en 4 limoenen OF 250 g kersen/frambozen + 1 limoen
      • 50 ml appeldiksap, honing of ahornsiroop
      • 4 g agar-agar (2 zakjes) opgelost in een beetje water

Voordelen van dit recept:

      • glutenvrij
      • zonder zuivel
      • bereiding zelf neemt niet veel tijd in beslag
      • hoeft niet gebakken te worden

Mijn tips:

      • Doe ingrediënten één voor één in de blender om slijtage te vermijden.
      • Voeg altijd een snufje zout toe aan zoete gerechten. Dan komt de zoete smaak extra tot zijn recht.
      • Gebruik bij dit recept bakpapier in een springvorm. Dan komt de cake sneller los en bespaar je je zelf een hoop opruim- en afwastijd.
      • Als je dit recept maakt in een bepaalde volgorde, bespaar je jezelf veel werk. Maak eerst de bodem, dan de vulling met neutrale kleur en dan de sterker gekleurde vulling. Zo hoef je je blender tussendoor niet af te wassen. Als er een beetje van de smaak van de bodem in de vulling terecht komt, is dat helemaal niet erg.

Heb je de smaak te pakken gekregen? Proef dan zeker ook mijn wortelbrood!

Deel deze post