Een gezonde pizza maken: overheerlijk & ovenheerlijk

gezonde pizza (low carb)
Koken receptje

Een gezonde pizza maken: overheerlijk & ovenheerlijk

Waarom zouden we onszelf met dit prachtige lenteweer een lekkere pizza moeten ontzeggen? Pizza hoeft helemaal niet ongezond te zijn en je kunt er nog veel plezier aan beleven om hem te bereiden ook!
In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je een overheerlijke gezonde pizza maakt die niet alleen weinig koolhydraten bevat (low carb) maar bovendien glutenvrij is.

Deze pizza wordt gemaakt met geitenkaas omdat dat voor de meesten onder ons veel lichter verteerbaar is. Maar je kunt zelf natuurlijk volop experimenteren en aanvullen op de basis. Dit receptje bestaat uit twee delen. Je moet immers eerst de pizzabodem bereiden en vervolgens de vulling van de pizza.

STAP 1: Pizzabodem maken

Om de bodem van de pizza te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • kleine bloemkool
  • 2 eieren
  • 150 g gemalen witte geitenkaas
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 el chiazaad

De bereiding van de bodem is eenvoudig:

Snij de bloemkool in stukken en doe hem in een foodprocessor. Maal hem vervolgens fijn. Meng alle ingrediënten samen met de gemalen bloemkool tot een homogene pasta. Verdeel deze op een bakplaat met bakpapier en strijk de pasta uit over de bakplaat tot een bodem voor je pizza. Je kunt dit best met je handen doen of je kunt indien gewenst een deegrol gebruiken. Verwarm vervolgens de oven op 220°C en bak de pizza gedurende 12 à 15 minuten.

STAP 2: Pizzavulling maken

Voor het maken van de pizzavulling gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 5-6 el tomatenpassata of tomatenblokjes
  • 10-15 gehalveerde olijven
  • in stukken gesneden artisjokharten (voor de liefhebbers)
  • een 10-tal zongedroogde tomaten in olie
  • wat fijngehakte tijm
  • wat gemalen witte geitenkaas

Schik de ingrediënten zorgvuldig op de pizzabodem. Bestrooi daarna alles met de gemalen geitenkaas. Na het beleggen van je pizza doe je hem opnieuw een 7-tal minuutjes in de oven.

Je glutenvrije pizza is klaar! Smakelijk!

Voordelen van dit recept:

  • glutenvrij
  • zonder koemelkeiwit
  • veganistisch als je de kaas vervangt door edelgist
  • bereiding zelf neemt niet veel tijd in beslag
  • ovengerecht dat minder dan 30 minuten moet bakken

Mijn tips:

  • Deze heerlijke maaltijd kan ook dienen als voorgerecht of zelfs als aperitiefhapje.
  • Maak wat extra en neem je overschotjes mee voor de volgende dag in je lunchbox.
  • Voeg als vis- of vleesliefhebber naar hartenlust sardientjes, ansjovis of stukjes parmaham toe.
  • Kaasliefhebbers kunnen ervoor kiezen om de geitenkaas te vervangen door parmesaanse kaas of cheddar.
  • Verrijk je pizza door er een handvol rucola over te strooien voor je hem opdient. Dat maakt hem nóg voedzamer!

Heb je zin gekregen in meer? Proef dan zeker ook mijn glutenvrij wortelbrood en glutenvrije cheesecake!

Deel deze post